İsias davasında kamu görevlileri ikinci kez hakim karşısında: 'Suçlu değiliz' dediler, sorumluluğu müteahhitlere attılar - Videolu Haber
ADIYAMAN (PHA) - Adıyaman'da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 72 kişinin yaşamını yitirdiği Grand İsias Otel ile ilgili kamu görevlilerinin yargılandığı davanın ikinci duruşması, Adıyaman 1.

Sanıklardan ortak savunma: "Biz değil, onlar sorumlu"
Depremde yıkılan İsias Otel’e verilen ruhsat sürecinde görevli kamu personelleri; dönemin belediye başkan yardımcısı Osman Bulut, İmar Müdürü Yusuf Gül, Ruhsat Büro Şefi Bilal Balcı, Plan Proje/İmar Müdürü Mehmet Salih Alkayış, ruhsat teknisyeni Fazlı Karakuş ve belediye işçisi Abdurrahman Karaaslan, "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlamasıyla yargılanıyor.
Duruşmaya bazı sanıklar SEGBİS yoluyla, bazıları ise bizzat katıldı. Savunmalarında ortak nokta, ruhsattaki imzaların şeklen olduğu ve denetim yetkisinin kendilerinde bulunmadığı yönünde oldu.
Osman Bulut: "Ruhsatta sadece imzam bulunuyor. Herhangi bir kusurum yoktur."
Yusuf Gül: "Belediye yetkililerinin inşaat yapımında denetim yetkisi yoktur. Sorumluluk müteahhitte aittir."
Bilal Balcı: "İnşaatın yapımından fenni mesuller sorumludur."
Diğer sanıklar da benzer şekilde suçsuz olduklarını belirterek beraat talep etti.
Ailelerden tepki: "Bu bir cinayet, adaletin tatbikatı yapılmasın"
Duruşmaya, KKTC Başbakanı Ünal Üstel, milletvekilleri, "Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği" ve depremde yakınlarını kaybeden çok sayıda aile katıldı.
Ruşen Yücesoylu Karakaya: “Sanıkların olası kastla cezalandırılmasını ve tutuklu yargılanmalarını talep ediyoruz. İsias bir cinayettir. Artık adalet tatbikatı değil, gerçek bir yargılama istiyoruz.”
Ali Ekber Tan (rehber Umut Ulaş’ın babası): “Bu bana mahkeme değil, bir tiyatro gibi geliyor. Böyle bir depremin etkileri belliydi. Bu, isteyerek yapılmış bir cinayettir.”
Ozan Dağlı (eşi ve iki kızını kaybetti): “Bu bir deprem değil, ihmal ve cinayettir. Denetimler yapılmadı, sorumlular cezasız kalmasın.”
Mahkemeden yine tutuklama çıkmadı
Savcı, sanıkların adli kontrolle yargılanmalarının devamını ve tutuklama taleplerinin reddini istedi. Aileler, bu karara tepki göstererek sanıkların hâlâ serbest olmasının vicdanları yaraladığını belirtti.
Mahkeme heyeti;
Sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirinin devamına,
Tutuklama taleplerinin reddine,
Dokuz Eylül Üniversitesi’nden beklenen bilirkişi raporunun gelişinin beklenmesine karar verdi.
Duruşma, 6 Kasım 2025 tarihine ertelendi.
Ne olmuştu?
Adıyaman’daki Grand İsias Otel, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde saniyeler içinde yıkılmış, KKTC’den gelen 35’i çocuk voleybolcu olmak üzere toplam 72 kişi hayatını kaybetmişti. Otelin daha önce apartman olarak inşa edildiği, daha sonra kaçak katlarla otele çevrildiği ve ruhsat aşamasında çok sayıda usulsüzlük yapıldığı ortaya çıkmıştı.
Ana yargılama sürecinin ardından kamu görevlilerine yönelik ayrı bir dava açılmış, bu süreçte kamu vicdanı sanıkların "bilinçli taksirle" değil, "olası kastla" yargılanmaları gerektiğini savunmuştu.
Dava kamuoyunun ve KKTC halkının yakından takibiyle devam ediyor. Ailelerin ‘adalet’ arayışı sürerken, gözler 6 Kasım’da yapılacak duruşmaya çevrildi.
Kaynak : PHA
Haber Kaynağı : PERRE
Bu haber toplamda 4 kez okunmuştur.Yorum Ekle
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir